راه اندازی آزمایشگاه ملی هوشمصنوعی از سوی معاونت علمی
بهروز مینایی، دبیر ستاد هوش مصنوعی، لیزر و کوانتوم، از راهاندازی آزمایشگاه ملی هوش مصنوعی خبر داد و گفت که هدف اصلی این آزمایشگاه، چارهاندیشی برای مشکلاتی همچون ناترازی انرژی، آلودگی هوا و تهدیداتی است که زندگی روزمره مردم را تحت تأثیر قرار میدهند. او اشاره کرد که هدف از راهاندازی این آزمایشگاه استفاده از تواناییهای دانشگاهی، آزمایشگاهی و همافزایی بین هیات علمیها، دانشجویان و بخش خصوصی (اعم از دانشبنیان و غیر دانشبنیان) برای حل مشکلات کشور مانند آلودگی هوا و ناترازی انرژی است.
بهروز مینایی ادامه داد که یکی از برنامههای اصلی در این راستا، حرکت به سمت استفاده از انرژیهای پاک است که با همکاری ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان آب، انرژی و محیطزیست در حال اجراست. او همچنین توضیح داد که برای استفاده از انرژیهای پاک، ایجاد شهر هوشمند ضروری است و برای این منظور، مذاکراتی با دکتر پیغامی، رئیس منطقه آزاد قشم، انجام شده تا منطقهای برای ایجاد یک پایلوت شهر هوشمند تعیین شود.
او اضافه کرد که برای توکنایز کردن زمین و جذب سرمایه از بخش خصوصی و عمومی، نیاز به همکاری با بانک مرکزی وجود دارد. به گفته وی، برای ایجاد پایگاه شهر هوشمند، لازم است تمامی اطلاعات در دیتا سنترهای ویژه ذخیره شده و نسخه دیجیتال این شهر شامل اطلاعاتی مانند حملونقل، مصرف انرژی، خرید و فروش، تفریح و سرگرمی و… در دسترس باشد.
پروژه شهر هوشمند توسط کشورهای عضو بریکس پشتیبانی میشود و آفریقای جنوبی، چین و روسیه نیز در ایجاد این پروژه همراهی میکنند. همچنین، برنامه ملی اقتصاد دریا محور نیز بخشی از این پروژه است و همکاری نزدیکی با ستاد هوشمصنوعی، لیزر و کوانتوم دارد؛ چرا که یکی از عناصر کلیدی این برنامه، موضوع بندر هوشمند است.
شهر قشم به دلیل موقعیت حساس خود در کشور و گذرگاه نفتی در تنگه هرمز، به عنوان گزینه اصلی برای ایجاد شهر هوشمند انتخاب شده است. نزدیک به یک چهارم نفت جهان از تنگه هرمز عبور میکند و این موقعیت استراتژیک میتواند هم درآمدزایی قابل توجهی برای کشور داشته باشد و هم توانمندیهای علمی و فناورانه ایران در حوزه هوشمصنوعی را به نمایش بگذارد.
برنامهریزی برای ایجاد شهر هوشمند با همکاری چندین دستگاه بزرگ کشور در حال انجام است و این پروژه تا چند ماه آینده کلید خواهد خورد. تحقق این برنامه مشروط به تامین بودجه اولیه است و انتظار میرود تا انتهای سال ۱۴۰۴ به نتیجه برسد. علاوه بر شهر قشم، این پروژه به عنوان پایلوت در مناطق مختلف کشور نیز شبیهسازی خواهد شد.